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02 Restrictions for stowed or covered appliance 

This compliance information sheet (02) is the Petroleum and Gas Inspectorates interpretation of the safety 

requirement AS/NZS5601.2:2020 Gas Installations Part 2 LP Gas installations in caravans and boats for non-

propulsive purposes – Clause 6.3.2 Restrictions for stowed appliances; and how it applies to gas cooking 

appliances in external slide out kitchens in caravans and camper trailers (recreational vehicles).  

The design of a gas installation, in a recreational vehicle, must ensure that gas appliances minimise the risk 

to persons and avoid any hazard to the vehicle or its contents (see clause 2.9.3). The essential safety and 

performance-based design requirements of Section 2 require a means of isolation that prevents the flow of 

gas when an appliance is stowed (see clause 2.9.5). The means of compliance regarding clause 2.9.5 advises 

that a cooking appliance installed beneath an aftermarket lid or cover is considered a stowed appliance (see 

clause 6.3.2).  

Interpretation of clause 6.3.2. 

• Where the gas supply to an appliance must be disconnected to allow the appliance to be stowed 

the requirements of this clause have been satisfied.  

• The term stowed means storing, positioning, or covering an appliance for travelling.  

• The note referencing aftermarket lid or cover relates to a cooking appliance within a vehicle that 

can be covered by a lift-out or hinged workbench or cover while still connected to the gas supply, 

requiring a form of interlock to satisfy the means of compliance within clause 6.3.2. 

Applying clause 6.3.2 to external slide out kitchens.  

1. Where the gas supply to the appliance must be disconnected to allow a slide out kitchen to be 

retracted to within the body of the vehicle the means of compliance within clause 6.3.2 have been 

satisfied.  

Example: Gas hose assembly connects a slide-out kitchen to the gas supply via a bayonet 

connection; and must be disconnected to allow the kitchen to be retracted within the body of the 

vehicle. 

2. The provision of a stainless-steel wind shield or fold-out kitchen bench extension is not considered 

to be a lid or cover in the context of the note to clause 6.3.2. The appliance is not considered to be 

stowed until it is retracted to within the body of the vehicle for travel. However, appropriate 

permanent and durable labels should be provided warning against hot surfaces and operating 

appliances without windshields and benches in the correct position.     


